Portul Constanta: miza marilor puteri

Datorita iesirii la Marea Neagra, orasul Constanta a devenit de-a lungul timpului un important centru economic si strategic care oferea oamenilor posibilitatea de a lua contact cu lumea europeana. Portul Tomis este locul unde se intalnesc atat puterile locale, cat si marile puteri mondiale care cauta sa isi revendice interesele.8

Este important de precizat faptul ca Administratia Porturilor Maritime Constanta realizeaza un profit anual de 10 milioane de euro, fiind considerata una dintre cele mai profitabile companii aflate in patrimoniul statului. Primaria orasului Constanta incearca de ani de zile sa obtina o mica parte din aceasta suma pentru bugetul local, bani care ar urma sa fie folositi pentru modernizarea orasului si pentru realizarea infrastructurii acolo unde mai este nevoie.

Portul Constanta este intens dezbatut chiar si la nivel international. Amplasarea bazelor militare americane in zona Dobrogei a sporit interesul acordat de Statele Unite micului oras de la Marea Neagra care a devenit un important punct de legatura cu partea de est a Europei.

Nici chinezii nu se lasa mai prejos si vad in acest oras un urias potential economic. Portul este cel care le deschide accesul catre Europa, astfel incat marfurile venite din zone precum Orientul Mijlociu pot patrunde mult mai usor pe piata, iar costurile sunt unele infirme. China investeste in mod anual in Constanta, cel mai elocvent exemplu fiind legat de marirea capacitatii vaselor comerciale cu pana la 30%, spre deosebire de anii trecuti. Relatiile economice sunt foarte bine dezvoltate intre cele doua tari, iar oamenii de afaceri chinezi au ajuns sa investeasca pana la jumatate de milion de dolari in economia Romaniei. Interesul lor direct este legat de marirea portului Constanta pentru a spori numarul vaselor marfare care ajung pe acest teritoriu.

Mai mult decat atat exista numeroase opinii care sustin ca Romania nu a aderat nici pana in momentul de fata la spatiul Schengen datorita faptului ca portul Constanta ar putea ameninta suprametia portului Rotterdam. Olandezii au fost cei care au refuzat in mod vehement ca Romania sa ajunga la masa tratativelor si sa faca parte din acest spatiu economico-social.

Share: